De basis van een schaar

Kapper Etten Leur

Kappers zijn door de eeuwen heen veranderd. Het gebruik van verschillende chemicaliën voor haarkleuring hebben veelzijdigheid aan de kapsels toegevoegd. Steil haar was rommelig en krullend; golvend haar was vaak piekerig en ruw. Met de komst van de koelwaterkraan en een betere koeltechniek werd de haarstyling ordelijker en minder rommelig.

De oudste haarkniptechniek is de bring and bring schaar. Voordat een schaar in het veld werd gebruikt, werd een bring and bring schaar gebruikt. De bringsschaar had een sterk, metalen deel dat door het haar kon knippen. De bring scharen werden vaak zo geslepen dat ze recht door het haar konden knippen. Het concept waarop de bring- en bringscharen waren gebaseerd, was afkomstig van het gereedschap dat door kleermakers werd gebruikt. In veel gevallen was het metalen deel dat bij de bring and bring schaar werd geleverd hard, speciaal ontworpen om door haar te knippen. De eerste succesvolle bring and bring scharen werden geproduceerd in matrijsgruis, staal en gele verf.

Breng en breng scharen maken gebruik van een speciale snede, die wordt geslepen om de schaar een fijne snijkant te geven. Het gebruikte hout is normaal gesproken amaril- of formaldehydevrij. Het meest populaire gebruikte hout voor bring en bring scharen is Saw Palmetto. Voor doeltreffender resultaten worden de scharen geolied met olijf-, lanoline- of plantaardige producten om de scharen te beschermen tegen roest. scharen met een stompe rand zijn meestal gemaakt van ofwel een tangentiële ofwel een tangentiële en stompe hoek. Scharen met een stompe hoek zijn nuttig voor het kammen en uitdunnen van haar, of voor trimdoeleinden. Ze worden het best gebruikt op kort haar, omdat ze minder scherp zijn. Op langer haar, of op haar dat meer vluchtig is, is het gebruik van een schaar met stompe rand vaak nog wel geschikt.

In de eerste decennia van de jaren 1900 werden deze bring and bring scharen in verschillende stijlen geproduceerd. In het begin van de jaren 1910 waren deze echt versleten, en werden ze vervangen door nieuwere, glanzender scharen die gemakkelijk door papier konden knippen. In de jaren 1920 kwam er een piek in de productie van scharen, met kragen en dispensers die de schaar op zijn plaats houden. Er is zelfs sprake van een schaar die in de jaren 1920 werd gebruikt voor het knippen van papier.

Lees meer

Kapper
Kapper 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.